Templomos üzenet (Kata)

 2012.02.22. 13:09
Az elmúlt években brutális jelenség dúlt anyaországunk határain túl.

 

Mindenféle szekták ütötték fel a fejüket, magánházakat vásároltak meg és összeültek hetente többször óbégatni. Mindezt vallásnak csúfolták. Személyes „élményem” volt, az akkor három hónapos gyermekem egy hosszú kórházi nap után deréktól bokáig gipszben pihegett. És este hétkor mindenféle átmenet nélkül elkezdődött a szomszédos ingatlanon a duhajkodás. Az épületben egy egész rezesbanda alapozta a jókedvet nem kevés sikerrel, hiszen ordítva csujogattak, a fiatalok azonban unhatták, kimentek kergetőzni. A szent malaszt olyannyira megtöltötte őket, hogy kihasználva az alkonyatot, egymás hátsóját fogdosták sikítva. Mindezt még ünnepélyesebbé tették néhány petárdával. Kétszer mentem ki szépen kérni őket, hagyják abba, szegény gyermekem pihenne, hosszú napja volt. És semmi. Aztán amikor ordítva küldtem őket haza a máléföldre juhot dajkálni ősi szokásuk szerint, azt megértették. És ezt vallásnak hívták.

 

Gombamód szaporodtak-szaporodnak az ortodox templomok is. A paneldzsungel amúgy sem túl szellős közepéből szinte egyik napról a másikra kinő egy otromba nagy épület. Minek? Nagyvárad elég nagy város, minden gond nélkül el lehet jutni A pontból B pontba. Aki valóban imádkozni szeretne, az el tud menni Isten házába. Minek kell erőszakosan letömni az emberek torkán az ortodox templomok látványát? Katolikus templomok nem épülnek, református templomok sem. A meglévőkben (amelyek nem öt-tíz éve épültek) minden vallásos családnak megvan a maga helye, a maga padja. Szinte öröklődik. Én magam is tudom, hogy a felmenőim hol ültek évtizedeken át a templomban. Ezt úgy hívják: gyökerek.

 

Valójában mit akarnak demonstrálni a templomok építésével? Politikai szócsőnek használják? Felkiáltójelnek szánják, hogy „itt vagyunk”? Hiszen azt mindenki tudja.

 

Tarlós gesztusként engedélyezi egy ortodox templom építését Budapesten. Helyszínt is lehetett választani. Cserébe Bukarestben épül egy magyar templom. Na ez a gyomorforgató. Amikor ezt le akarják tömködni a torkunkon. Hogy micsoda gesztus ez. Nem, nem az. A hihetetlen rombolás után odalöknek nekünk egy koncot? És még egy szeletet odaadunk Budapestből is?

 

Persze az emberek nagy részének szüksége van arra, hogy közelebb kerüljön a maga Istenéhez. Ehhez templomra van szükség. Igen, gyakorolja mindenki szabadon a saját vallását. De a politika bekúszik a templomba? Evvel nem tudok egyetérteni. Nemcsak bekúszik, de a templom egyenesen eszközévé válik. Funkcióját veszti. Már nem a megtisztulásról, párbeszédről szól, sokkal inkább üzenetről. Mocskos, nemtelen politikai üzenetekről. Szégyen…

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekgardrob.blog.hu/api/trackback/id/tr64171326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása