A korai csillagszóró (Kata)

 2011.12.07. 09:48
Élünk, szaladunk, rohanunk. Néha nem is törődünk egymással, csak megyünk, hajtjuk, terelgetjük erőltetett menetben a hétköznapokat. Aztán van az évben néhány alkalom, amikor a szürke hétköznapokon rés nyílik, megtelik fénnyel, szeretettel. Ünnep. Karácsony. Ilyenkor mindenki fokozottan figyel a családjára, igyekszik meleg hangulatot teremteni a dobozban, melyet otthonnak hívunk.

 

Vannak esetek, amikor az ember észreveszi, nem tudja nem észrevenni, hogy az ünnep mindenkinek ünnep. Gazdagnak, szegénynek, jónak, rossznak. Ünnep, szeretet, család, ennek senki nincs híján. Nem is gondoljuk, ilyenkor milyen sokat jelent a figyelem, az önzetlenség.

 

Az elmúlt években sokszor nyílt rá lehetőségem, hogy segítsek az ünnepi hangulat megteremtésében ott, ahol a szükség uralkodik. Számtalan család nevel sok gyereket rettenetesen kevés pénzből. Hát gyűjtöttünk. Nem pénzt, abból mindig kevés van. Megunt, kinőtt ruhákat, játékokat, élelmiszert. Nem kerül semmibe, legfeljebb egy órányi szekrénypakolásba. Sokan pakoltunk szekrényt. Aztán elindultunk.

 

Egyetlen kis történetet szeretnék elmesélni. Anyuka, három kis rosszcsonttal. Egyedül neveli őket- mondhatnánk -, de a helyzet ennél rosszabb. A párja velük él, de abban nincs köszönet. Szóval, nagy úr a nincs. Több zsák ruhát, játékot vittünk karácsony előtt két nappal. A ház egyszerű volt, csak a legszükségesebb bútordarabok. A pici szobában cseppnyi asztal, egykoron jobb napokat látott lepedővel leterítve. Rajta egy csenevész, szomorú kis fenyő. A fenyőn pár szem cukorka, kicsit hasadt műanyag gömb. Végül, a csúcsa táján egy árva kis drót: csillagszóró. Az egyik kisfiú lelkendezve fogott kézen és vitt a fához. Hogy ők már feldíszítették.

 

Aztán indiánüvöltéssel intéztek a gyerekek támadást a zsákok ellen. Szakították, tépték, minden játék külön visítás, minden ruhadarab egyezkedés, kinek lesz majd jó. Édesanyjuk kicsit harmatos szemmel, határozatlan hangon próbálta őket csitítani. De nem kellett. Mert akkor, ott kívánságok teljesültek. Ez annyira meghitt volt, hogy indulni készültünk. Az már a család ünnepe volt. Ám a kisfiú felpattant, befutott a szobába és meggyújtotta a csillagszórót.

 

A szikrák vidáman pattogva juttatták a világ tudomására: itt ma csoda történt. Váratlan, meseszerű és csodálatos.

 

Pedig csak egy kis odafigyelés volt az ajándék. Ugye, milyen egyszerű?

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekgardrob.blog.hu/api/trackback/id/tr953444933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andró-Vaskó 2011.12.08. 09:39:04

Megható jelenet, jó szív, odaadás. Felemelő dolog a rászorultakon segíteni. Ez mindig így volt, így lesz. Nincs az a presbiter, azaz jelen esetben presbiterné, aki ettől jobban csinálhatja. Azonban én egy kis hiányt érzek. Na, nem adakozásban, hanem magyar országpolitikában.

Mert odajutott ez a kicsinnyé vált ország, olyan alulra, hogy az állam mindennel törődik, csak saját népével nem. Fogadjunk, a cigányoknak kiosztott segélyek decemberre meglette súlyozva, ahogy a halaltáborok túlélői unokáinak kiosztott ajándékcsomagok is néhány tízezerrel. Mert ugye szép dolog az ajándékozás és adakozás. A sajátjainknak, nos, ezek magyarok, nem? Ezeknek nem ajándék jár, ezek vidéki, falusi parasztok, ezeknek szemberöhögés Karácsonyra a menü. Hagy sírjanak, hagy alázódjanak, hagy legyenek megkergetve, nem ezeknek lett megalkotva a Karácsonyeste az odaillő Jézuska-mesével együtt, aki csilingel, és hozza a csudaszép ajándékot.

A paraszt gyerek kussol, Szenteste bofogja a száját, reggel úgyis elveszi minden véletlenül kapott ajándékát az új úr: a cigány.

Ezért nekünk új rendszer kell, népi rendszer, ahol a magyar parasztgyerek az első, ahol ő kapja az ajándékot, gyűlölője meg az utcán, a kukák mellett esdekel. Míg be nem borítja a hó, és el nem takarítja innen örökre.

Magyarország a magyaroké!

Micimami 2011.12.08. 22:42:52

Sajnos, nap mint nap szembesülünk egyre több hasonló esettel! Örül a szívem, a lelkem amikor ilyeneket olvasok és boldog vagyok, hogy vannak még jó ember ebben a gyalázatos világban. Az előttem szólóval teljes mértékben egyetértek! Igen, a szegény magyart-aki nem biztos, hogy önhibájából jutott idáig- semmibe veszik, oldja meg az anyagi gondjait, problémáit. Ő aki eddig becsületesen dolgozott, nem az állam nyakán élősködött. Az állam sokban hozzájárult ahhoz, hogy idáig juttatott sok embert, és ilyen embertelen körülmények közé kényszerített családokat. Semmibe veszi létezésüket! Mert magyar vagy, neked nem jár segély,nem jár ingyen oktatás, ingyen ebéd, ingyen minden. Csak a parazitákat, élősködőket támogatja, akik soha nem tettek le semmit az ország asztalára, csak követelőznek, és elvesznek. Nagyon várom már azt a pillanatot, amikor a magyar nemzet összefog, és kisöpri a szemetet hazánkból!
süti beállítások módosítása