Zsebnyitogató (Kata)

 2011.11.29. 14:15
Duzzad, dagad az ünnep-hangulat. Az ember érzi a lelkében, gondolatfoszlányok a karácsonyi menüről, karácsonyfáról. Ajándék - jajj, vajon Csengének tetszik majd? Bejgli. Halászlé, töltött káposzta.

 

Ilyen gondolatok kerrengenek az ember agyában, de ugyanakkor azok karácsonya is, akik mondjuk az utcán töltik azt. Esetleg nem futja karácsonyfára sem. És persze a segítség. Hogyan lehetne? Az enyémben sokszor megfordul. Csak úgy, mindenféle hívószó nélkül is.

 

Ám vannak dolgok a karácsonyi békében, amivel nem tudok egyetérteni. Nagyon szép dolog, amikor közszereplők kiállnak egy nagyon is nemes cél mellett. Az arcukat adják a célhoz. És ebben semmi de semmi kivetnivaló nincs, mindenki úgy segít, ahogy tud. Ám nekem úgy tűnik – vessenek ezért követ rám -, hogy valamiképpen az adakozás is valami buta üzletággá nőtte ki magát. Verseny, ki tud megdöbbentőbb képet állítani a rászorulókról. És ez nekem nem tetszik. Könyörgöm, miért kell beteg gyerekekkel zsebet nyitogatni? Miért kell odáig fajuljon ez a beteges üzletág, hogy már gyerek is feküdt koporsóban egy adakozásra buzdító reklám erejéig?

 

Én magam nagyon sok adományozáson vagyok túl. Nem azért, mert gazdag vagyok, egyáltalán nem. Amennyiben a gazdagságot summákban mérik, nem vagyok az. De ha az akaratról, kivitelezésről van szó, talán mégis gazdag vagyok.

 

Elmondhatatlan a gyermeki öröm. Valóban. Nincs az az erőfeszítés, ami ne kompenzálódna egy maszatos kis arcocska mosolyával. És ehhez nem kellenek megrázó képek. Bankszámlaszámok sem. Közvetítő cégek sem. Csak szeretet, odafigyelés. Együttérzés. Az a másfajta gazdagság, ami előre viszi a világot. Tegyük a szívünkre a kezünket: többen vagyunk ilyen értelemben gazdagok, mint ahányan segítünk. Ha egy család karácsonyát bearanyozzuk a magunk szerény módján, egy világot mentettünk meg.

 

Remélem, idén is sok világ mentődik meg!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekgardrob.blog.hu/api/trackback/id/tr213422058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Micimami 2011.11.29. 14:40:38

Bízom a hétköznapi emberek jóindulatában, ha már az máshonnan úgysem várható!

Tercsi21 2011.11.30. 20:48:15

Isten lássa lelkem, nem akarok megbántani senkit, semmiféle szervezetet, karitatív nagy egyesületet. De valahogy az emberek egyre inkább azokat az adományozásokat támogatja, ahol látja, tudja, tényleg szó szerint az a kis beteg, rászoruló család, hajléktalan kapja meg az ő felajánlását. Ezt tapasztalom kicsiben itt falun, és egyre inkább ezt látom nagyvárosok tekintetében is. Az emberek elvesztették a bizalmukat. Köszönhető ez a tavalyi Felsőzsolcai nagy adományvonal, központi gyűjtés, stb kaotikus, átláthatatlan rendszerének, illetve a vörösiszap katasztrófa utáni visszásságoknak. A szentkirályi ásványvizek hetekig punnyadtak Zsolcán a tűző napon, mert még nem volt címlista, ki kaphat belőle. Mi addig kétszer fordultunk több mint kétszáz km.ről, és vittük amit felajánlottak a magánemberek, sok-sok élelmiszert, tisztítószert, ágyneműt...stb. Nem volt reklám. Kata szavait idézve: Csak szeretet, odafigyelés. Együttérzés.
süti beállítások módosítása